Mareridt og PTSD

Billedet viser et mareridt. Afsnittet handler om Mareridt og PTSD.
Sammen med flashbacks og uønskede erindringer, er mareridt en af de måder, hvorpå en traume-overlever kan genopleve traumet i månedsvis eller årevis efter begivenheden. Mareridt ses hos en stor del af dem, der har PTSD, og nogen kan opleve dem flere gange om ugen.

Hvad er karakteristisk for posttraumatiske mareridt?

Mareridt som følge af traumer, involverer ofte de samme truende og skræmmende elementer, der var til stede i traumet. For eksempel kan en overlever fra et røveri i en bank have mareridt om røveren eller om at blive truet.

Ikke alle mareridt, der opstår efter traumer er en direkte gengivelse af den traumatiske begivenhed. Resultatet af flere studier viser, at omkring halvdelen af ​​dem, der har mareridt efter traumer, har drømme, der præcis er en kopi af den traumatiske begivenhed.

Laboratorie-undersøgelser har vist, at mareridt efter traumer på nogen måder er forskellige fra mareridt generelt. Mareridt efter traumer kan foregå tidligere på natten og på forskellige søvnstadier. I mange tilfælde er der også kropsbevægelser sammen med mareridtene.

Er der nogen effektive behandlinger for posttraumatisk mareridt?

Mareridt bliver ofte bedre ved standard PTSD behandling. Hvis mareridtene fortsætter er der behandlinger, der kan reducere, hvor ofte de forekommer.

En behandling er Imagery Rehearsal Therapy (IRT). I IRT ændrer personen der har mareridt slutningen af mareridtet, så det ikke længere forstyrrer hende. I IRT terapi ændrer personen slutningen af mareridtet.Personen genindspiller den traumatiske begivenhed igen og igen i deres sind, men med en ikke-skræmmende afslutning. Forskning viser, at denne type behandling kan reducere, hvor ofte mareridt opstår. I Amerika bruges terapiformen. Om den også findes i Danmark har jeg ikke fundet information om.

Ligeledes kan behandling af åndedrætsbesvær, der forekommer under søvn, reducere mængden af mareridt, der kan komme som følge af traumer. Høje niveauer af søvnapnø er set ved traume- overlevere. I en undersøgelse, hvor patienter fik en behandling for at forbedre deres vejrtrækning under søvn, havde de ikke længere voldsomme og skræmmende drømme.

 

Kilder
U. S. Department of Veterans Affairs. “Nightmares and PTSD.” Jan. 3, 2014. www.ptsd.va.gov.