Viden om PTSD gjorde mig mindre magtesløs

Opdateret 25. august 2023Billedet viser en opslået bog. Siden handler om hvordan PTSD gjorde mig mindre magtesløs.

Gentagne og langvarige traumer efterlod mig magtesløs, ængstelig og med en følelse af, at jeg ikke havde nogen styring med mit liv. Jeg kan ikke ryste min fortids traumer af mig. De favner mine tanker og følelser, får mig til at stivne og får mig til at ryste af frygt for, at der skal ske noget forfærdeligt igen.

Magtesløs overfor det jeg fejlede, og hvad andre mente var godt for mig

Jeg er stærk medtaget af mine traumer og alle de følgevirkninger det kan give. En dag mens jeg var på arbejdet, blev mit bæger fyldt. Min psyke kunne ikke holde til mere. Jeg kollapsede. Jeg anede ikke, hvad der var galt med mig. Jeg var gennem jobcenteret, hos læger, psykologer og en psykiater valgt af kommunen. Der gik 2 år, før jeg fik at vide, at jeg havde Kompleks PTSD. I al den tid var mit sind et kaos. Lige som i mine traumer, følte jeg mig magtesløs overfor det jeg fejlede og overfor, hvad andre mente var godt for mig.

Jeg tog styringen med mit eget helbred

På et tidspunkt blev jeg klar over, at hvis jeg skulle overleve i dagpengesystemet uden, at mit nervesystem rystede fuldstændigt fra hinanden, så måtte jeg tage styringen med mit eget helbred. Jeg brugte de kræfter, som jeg havde – og dem jeg sådan set slet ikke havde, til at sætte mig ind i, hvad jeg fejlede, hvad jeg kunne holde til og til at sige fra overfor det, som jeg ikke kunne holde til.

Forfærdeligt at føle sig som en passager i sit eget liv

Jeg tog styringen. Ikke fordi jeg skulle, men fordi jeg ikke havde noget andet alternativ.  Det var simpelthen så forfærdeligt at føle sig som passager i mit eget liv. Det var uudholdeligt. Jeg blev selvfølgelig ikke helbredt af det, men det gav mig mere ro og en følelse af, at der faktisk var noget som jeg havde styr på.

Hvordan viden om mine traumelidelser hjalp mig

Jeg slugte viden om PTSD, traumer og Kompleks PTSD. Jeg lærte mine symptomer at kende, og lærte hvad de gjorde ved mig. Det hjalp mig på en lang række områder. Jeg blev kritisk overfor min diagnose, klar over hvilken behandling som kunne hjælpe mig, og jeg fik en følelse af, at jeg bestemt ikke var alene om mine symptomer.

Kritisk overfor de diagnoser, som jeg fik

Jeg kunne bedre vurdere om jeg virkelig fejlede det, som psykiateren sagde jeg fejlede. Der er virkelig mange symptomer, sygdomme og lidelser som en psykiater skal have styr på, for at give den rette diagnose. Jeg kunne ikke forvente, at de kunne se præcis, hvad jeg fejlede, men jeg kunne vurdere om de gav mig nogle diagnoser, som passede til min viden om mig selv. I øvrigt anbefaler jeg, at man får sin diagnose ved en psykiater, som har speciale i PTSD.

Når jeg havde fået nogle diagnoser, kunne jeg til en vis grad vurdere om alle mine symptomer var dækket ind under de diagnoser. Jeg kunne også bedre vurdere om jeg havde fået påklistret for mange diagnoser. Mange og komplekse traumer kan give en lang række symptomer, som til forveksling minder om op til flere personlighedsforstyrrelser og angstlidelser.

Rigtige diagnoser kan give rigtig behandling

Og så var der lige behandling. Når jeg vidste i mit inderste, at jeg havde fået de rigtige diagnoser, var det betydeligt nemmere at finde ud af, hvilken behandling som måske kunne virke på mig (der er aldrig nogen sikkerhed for, at de virker på én). Mange steder i min læsning faldt jeg over selvudnævnte eksperter i PTSD, som lige præcis mente, at de havde de gyldne sten til, hvordan man kurerede PTSD. Da jeg havde fået meget viden om PTSD, kunne jeg gennemskue, at deres påstande ikke var sande.

Jeg er ikke vanvittig. Andre har det ligesom jeg.

Jo mere viden jeg fik om PTSD og Kompleks PTSD, jo flere aha oplevelser fik jeg:

  • ”Nåh det er derfor, at jeg gør som jeg gør!”
  • ”Okay. Der er andre der har det lige som mig. Jeg er altså ikke tosset.”
  • ”Det er ikke min skyld. Jeg kan ikke gøre for det. Det er en normal reaktion på noget unormalt, som er sket for mig.”

Alle disse aha-oplevelser fik mig til at ranke ryggen lidt mere. Jeg var ikke vanvittig, og jeg var heller ikke den eneste i verden, som havde alle disse mærkelige symptomer.

Der er masse af god viden om selvhjælp

Jeg fandt ikke værktøjer til selvhjælp. Jeg tror, at det var fordi, at jeg fik hjælp fra psykologer til, hvordan jeg kunne få min hverdag til at fungere bedre for mig, samtidig med at jeg passede på mig selv. Efterfølgende kan jeg dog se, at meget af den gode viden som psykologerne gav mig om selvhjælp også findes på Internettet. Jeg har samlet noget af den viden under kategorien ”Selvhjælp”.

Hvad der er rigtigt for mig, er måske ikke godt for dig

Som person har jeg brug for at have styring med, hvad der sker for mig. Jeg elsker at sluge viden og virker umiddelbart ikke til at tage skade af det (ifølge min mand). Hvad der er rigtig for mig, kan være forkert for dig. Det her er mine erfaringer. For nogle med traumer i bagagen kan en masse videnssøgning efterlade dem for fokuseret på deres sygdomme og lidelser, så de måske ser symptomer og sygdomme som ikke er der. Mener du, at du kan være i risiko for at falde i denne gruppe, så tror jeg, at det er bedst, at du begrænser din søgning til få men gode artikler. Ellers handler det vel meget om at holde øje med dig selv. Får du det dårligt af at søge viden om PTSD, er det bedst at lade være.

Vær endelig kritisk, når du søger viden

Der er meget information om PTSD og Kompleks PTSD på Nettet. Måske ikke lige på dansk. Noget af informationen er mildest talt tvivlsom, så jeg er selv meget kritisk med, hvilket læsestof, som jeg stoler på. Først og fremmest ser jeg efter kilder. Har artikler kildebetegnelser, og er forfatteren eller hjemmesiden troværdig? Og har hjemmesiden en interesse i at binde dig noget på ærmet – fx sælge et kursus eller en bestem behandling? Jeg vil derfor anbefale dig at være meget kritisk, når du læser artikler om PTSD.