Hvilke børn får PTSD?

Opdateret 18. februar 2023Billedet forestiller en trist dreng. Siden handler om hvilke børn der får PTSD.Forældre ønsker at beskytte deres børn mod skræmmende, farlige eller voldelige begivenheder, men det er ikke altid muligt for dem at beskytte deres børn mod farer. Efter én eller flere traumatiske begivenheder kan mange børn og teenagere ikke bare glemme det skete og komme videre. De der udvikler reaktioner der fortsætter og påvirker deres hverdag, selv efter den traumatiske begivenhed er overstået, lider af traumatisk stress.

Hvad er risikofaktorer for PTSD hos børn?

Der er tre risikofaktorer, som det har vist sig, øger risikoen for, at børn og teenagere får PTSD. Disse faktorer er:(1)

  • Hvor alvorligt traumet er.
  • Hvordan forældrene reagerer på traumet.
  • Hvor tæt på eller langt væk barnet er fra traumet.

Der er tendens til, at børn og teenagere, der går gennem de mest alvorlige traumer, har det højeste niveau af PTSD symptomer. PTSD symptomer kan være mindre alvorlige, hvis de har mere støtte fra familien, og hvis forældrene er mindre forstyrret af traumet. Endvidere rapporteres der mindre lidelse hos børn og teenagere, der er længere væk fra begivenheden.(1)

Traumer hvor personer skader andre personer

Andre faktorer kan også påvirke PTSD. Begivenheder, der involverer personer, som skader andre personer, såsom voldtægt og overfald, er mere tilbøjelige til at resultere i PTSD end andre typer af traumer. Desuden så gælder, at jo flere traumer de går igennem, jo større er risikoen for at få PTSD.(1)

Traumer påvirker alle aldre

Et andet spørgsmål er, om et barns alder på traume-tidspunktet har en effekt på PTSD. Forskere tror, at traumers virkning ikke varierer efter barnets alder. At det nærmere er sådan, at PTSD ser forskellig ud hos børn i forskellige aldre.(1)

Børn bliver diagnostiseret for angst eller dårlig opførsel

At identificere og diagnostiserer børn med PTSD er vanskeligt, fordi det kræver yderst opmærksomhed på både barnets alder og udviklingstrin, samt hvilket form for traume barnet har oplevet, og om det var længerevarende.(2)

Ofte bliver børn diagnostiseret med angstforstyrrelse eller for uordentlig opførsel og ikke for PTSD. Overvagtsomhed, forstærket sansemæssig følsomhed (hypervigiliance) og aggressioner er karakteristiske symptomer ved ADHD og ODD (Oppositional Defiant Disorder). Som en følge deraf er PTSD ikke den mest almindelige diagnose for børn og unge eksponeret for traumatiske begivenheder.(2)

 

Kilder
  1. U. S. Department of Veterans Affairs. “PTSD in children and teens.” 17. oktober 2019. www.ptsd.va.gov.
  2. Heather Dye. Department of Social Work, East Tennessee State University. “The impact of long-term effects of childhood trauma.” 2018. Vol 28, No 3. Side 385. Journal of Human Behavior in the Social Environment.