Seksuel chikane kan give PTSD

Billedet viser en kvinde. Siden handler om PTSD og seksuel chikane.

Seksuel chikane er behæftet med myter, vittigheder og fordomme, som overskygger hvor stort problemet faktisk er, når det finder sted. Seksuel chikane handler ikke om seksuel tiltrækning, men er en manifestation om mobning, som i lighed med andre former for mobning kan virke psykisk nedbrydende og invaliderende på ofrene. Af psykiske problemer kan nævnes angst, depression og PTSD. (3, 4)

Kvinder i alle aldersgrupper bliver udsat for seksuel chikane

En undersøgelse af danskernes arbejdsmiljø i 2014 viste, at der er seksuel chikane i alle aldersgrupper og hos begge køn. Allermest hos kvinderne, hvor eksempelvis 8 % af kvinder under 34 år og 3 % af kvinderne over 55 år havde oplevet seksuel chikane på deres arbejdsplads indenfor det sidste år. (10)

Seksuel chikane kan give PTSD

Mange studier har vist en stærk, konsistent og statistisk signifikant sammenhæng mellem PTSD symptomer og seksuel chikane. (6) Faktisk har studier vist, at eksponering for seksuel chikane og seksuelle traumer giver lige så mange tilfælde af PTSD som udsættelse for kamp gør ved mænd (7, 8). Lige så mange tilfælde af PTSD som, når mændlige soldater er i kamp.Seksuel chikane er sjældent livstruende, men er trusler mod den fysiske integritet, som kommer ved at gøre personerne til seksuelle objekter samt ved deres tab af legitim kontrol til effektivt at stoppe adfærden. (6)

Analyser viser, at det er moderate til alvorlige erfaringer med seksuel chikane, der resulterer i betydelige stigninger i diagnostiserbar PTSD. Ved køns-chikane er der ingen stigning. Sammenhængen mellem seksuel chikane og PTSD er til stede uafhængigt af tidligere misbrug, viktimisering og forudgående psykiske lidelser. (6)

Hvad er seksuel chikane?

Seksuel chikane kan udføres af chefen, kollegaer, kunder, elever, brugere, patienter o.lign.(11)

Forskellen der skiller seksuel chikane og ikke-chikane er ikke kun en specifik adfærd, men det tilfælde, at den er uvelkommen, ikke gengældt, og betragtes som upassende ifølge de fælles sociale standarder. (2) Udtrykket  ”uvelkommen” betyder ikke ”ufrivillig”. Et offer kan samtykke eller gå med til visse handlinger og deltage aktivt i det selvom det er krænkende og stødende. Psykologisk misbrug kan være mere skadelig.Derfor er seksuel adfærd uvelkommen, når den person som udsættes for det, finder det uvelkommen. Om personen faktisk tog imod en anmodning om en date, sexorienteret kommentar, eller vittigheder afhænger af alle omstændighederne. (9)

Seksuel chikane er ofte kendt som ex uønskede berøringer, seksuelle forslag, seksuelle overgreb, visning af offensivt materiale, personlige fornærmelser og latterliggørelse, vellystelige blikke, offensive kommentarer og fagter. De fysiske former anses ofte for at være de mest seriøse, men ved sammenligning af research om ”vold i hjemmet”, kan psykologisk eller følelsesmæssig misbrug faktisk være mere skadelig end fysisk misbrug. ( 5)

Nederst i artiklen er der en liste over nogle former for adfærd, som United Nations anser for seksuel chikane.

Det er mest mændene der chikanerer kvinder og andre mænd seksuelt

Med hensyn til hvem der begår seksuel chikane, har undersøgelser overvældende vist, at de fleste rapporter om seksuel chikane er om mænd, der chikanerer kvinder. De står for 85 % af tilfældene. Mens 15 % af tilfældene kommer fra mænd, hvor det i de fleste tilfælde også er mænd, der har chikaneret dem. ( 5)

Kun en portion af seksuel chikane skyldes lyst efter sex

Men hvorfor er det så, at der er nogen der udøver seksuel chikane. Der er mindst tre faktorer, som det har vist sig at drive seksuel chikane adfærd hos mænd (nogen gange også kvinder). Det er magt, sex og beskyttelse af deres kønsidentitet. (1)

Hvis sex var motivationen for at yde seksuel chikane, ville gerningsmanden vælge ofre, der gerne er meget feminine, da flest mænd finder stereotypiske feminine kvinder seksuelt attraktive. Det er imidlertid ikke tilfældet. Ofre har gerne udprægede maskuline, kønsrolle karakteristika.Mange studier viser, at ofrene har udprægede maskuline, kønsrolle karakteristika, som er i uoverensstemmende med deres køn. Dette tyder på, at kun en portion af chikanerende adfærd skyldes lyst efter sex, og at andre former for motivation er årsagen. (1)

Behov for magt over kvinder

Seksuel chikane kan være drevet af behovet for magt over kvinder. Den almindelige forbindelse mellem magt og sex er, at for nogle mænd er konceptet magt og sex tæt og automatisk forbundet. Ideen om, at chikane er drevet af magt mere end seksuel lyst stemmer overens med studier, hvor gerningsmændene Gerningsmænd foretrækker specielt sårbare ofre.ofte foretrækker specielt sårbare ofrer. (1)Ex. unge kvinder, kvinder med uregelmæssige eller usikre ansættelseskontrakter, kvinder i ikke -traditionelle job, kvinder med handicap, lesbiske kvinder og kvinder fra kulturelt og sprogligt forskellige grupper, homoseksuelle mænd og unge mænd. (5)

Behov for at krænke kvinder

Chikanen kan også skyldes et middel til at styrke sin egen kønsidentitet som mand, eller forsvare den, hvis identiteten opfattes truet. Denne form for seksuel chikane er slet ikke rettet mod at få seksuel tilfredsstillelse.  Fx eksponering for pornografisk materiale, brug af seksuelle skældsord, vittigheder, udtryk der har en dobbelt betydning, nedgørende billeder af kvinder mv. De er nærmere rettet mod at krænke kvinder. (1)

Adfærd som kendetegner seksuel chikane

Seksuel chikane inkluderer mange ting. United Nation har listet følgende former for adfærd, som er seksuel chikane: (9)

Fysisk

 • Aktuel voldtægt eller forsøg på voldtægt eller seksuelle overgreb.
 • Uønsket bevidst rørende, lænende over eller klemme.
 • Nakke massage.
 • Berøre en medarbejders tøj, hår eller krop.
 • Give krammere, kysse, klappe, eller stryge.
 • Berøre eller gnide sig seksuelt omkring en anden person.
 • Stå tæt på eller strejfe person.

Verbal

 • Uønsket pres for seksuelle ydelser.
 • Uønskede breve, telefonsamtaler, eller materialer af seksuel karakter.
 • Uønsket pres for at få en date.
 • Uønskede seksuelle drillerier, vittigheder, bemærkninger eller spørgsmål.
 • Henvisninger til en voksen som en pige, dreng, frækkert, lækkerbisken eller et hug.
 • Fløjte eller pifte af nogen.
 • Seksuelle kommentarer.
 • Dreje arbejdsdiskussioner om til seksuelle emner.
 • Seksuelle hentydninger eller historier.
 • Spørger til seksuelle fantasier, præferencer eller historie.
 • Personlige spørgsmål om socialt eller seksuelt liv.
 • Seksuelle kommentarer om en persons tøj, anatomi, eller udseende.
 • Kysselyde og hyle som en ulv.
 • Fortælle løgne eller sprede rygter om en persons personlige sexliv.

Nonverbal

 • Uønskede seksuelle blikke eller bevægelser.
 • At give personlige gaver.
 • Hænge omkring en person.
 • Ser på en person op og ned (elevator blik).
 • Stirre på nogen.
 • Signaler der foreslår noget seksuelt.
 • Ansigtsudtryk, blinken, kaste kys, eller slikke læber.
 • Seksuelle fagter med hænderne eller gennem kropsbevægelser.

 

Kilder
 1. Redigeret af Michelle K. Ryan, Nyla R. Branscombe.“The SAGE Handbook of gender and psychology.” 2013. SAGE Publications Ltd. 
 2. At-vejledning. ”Mobning og seksuel chikane.” Marts 2002. www.arbejdstilsynet. dk. 
 3. Videnscenter for arbejdsmiljø. ”Sexchikane.” www.arbejdsmiljoviden.dk
 4. Videnscenter for arbejdsmiljø. ”Sexchikane giver psykiske problemer.” www.arbejdsmiljoviden.dk.
 5. Australien Human Rights Comission. ”Part 1: Sexual harassment: an overview.” www.humanrights.gov.au 
 6. Margaret (Peggy) Stockdale, Ph.D, Professor of Psychology and Chair,  lead author of this research report article. “Overdoming the hurdle of prior abuse-amotional vs. “Garden varity” damages claims for posttraumatic stress disorder resulting from sexual harassment.” August 3, 2012. Psycholowlogy. www.psycholawlogy.com.
 7. Natelson, R. (2009). “A Case for federal oversight of military sexual harassment”. Journal of Poverty Law and Policy, 43.
 8. Victoria A. Osborne L. Ashley Gage Abigail J. Rolbiecki. Psychosocial Effects of Trauma on Military Women  Serving in the National Guard and Reserves.”  deploymentpsych.org
 9. United Nations Entity for Gender Equality and the Empowerment of Women. “What is sexual harassment.” www.un.org.
 10. Det nationale forskningscenter for arbejdsmiljø. ”Skænderier eller konflikter, mobning og seksuel chikane på arbejdspladsen.” 27.05.2015. www.arbejdsmiljoforskning.dk.
 11. Arbejdstilsynet. ”At-vejledning D.4.2.” Marts 2012. arbejdstilsynet.dk.

Opdateret den