Kritisk valg af behandler til PTSD

Opdateret 18. februar 2023Billedet viser et vejskilt. Siden handler og valg af behandler.Når du søger en psykolog, psykoterapeut eller psykiater er det vigtigt at være kritisk, for ikke alle behandlere kan give dig den behandling, som du har brug for. Brug derfor dit netvæk. Din læge kan måske anbefale dig en behandler. Lægen kan også henvise dig til behandling i sundhedssystemet. Du kan også spørge venner og familie, om der er nogen de kan anbefale, eller spørge efter anbefalinger i facebook-grupper for PTSD-ramte.

Det er muligt at få en god behandling for PTSD. Når du vil finde en behandler er der flere ting, som er relevante at finde ud af, både faktuelle ting, men også, hvor komfortabel du er med behandleren. Ring endelig til behandleren og undersøg følgende:(2)

  • Specialiseret behandler: 

Vær opmærksom på, at alle kan kalde sig terapeut. Ønsker du en terapeut er det derfor hensigtsmæssigt  at vælge en psykoterapeut, som er medlem af Dansk Psykoterapeut Forening, hvilket sikrer, at terapeuten opfylder en række minimumkrav til såvel uddannelse og erfaring. På Dansk Psykoterapeutforening kan du se, hvem der er medlem af foreningen, og hvilke krav til faglighed de opfylder.

Psykologtitlen (cand.psych.) er en beskyttet titel, der vidner om en lang uddannelse indenfor psykologi. Er psykologen endvidere autoriseret, er du sikret et højt psykologfagligt niveau, da psykologen efter endt uddannelse har fået supervision i min. 160 timer under sin praksis.(1) Du kan finde autoriserede psykologer på ”Psykologer i Danmark”s hjemmeside.

Prøv at finde en psykolog eller psykoterapeut, der har specialiseret sig i behandlingsformer, som der er stærke beviser for virker: Kognitiv adfærdsterapi (CPT), Traumefokuseret kognitiv terapi (PE) eller EMDR. Har du brug for en psykiater, så søg en psykiater, der har specialiseret sig i evidens-baseret medicin til behandling af PTSD.

  • Erfaring med traumebehandling:

Hvad har behandleren mest erfaring med? Vær sikker på, at hun har erfaring med at behandle mennesker, der har oplevet et traume?

  • Prisen på en behandling:

Find ud af om behandleren har et ydernummer, således at din læge kan henvise dig til behandleren, og du kan få offentlig tilskud til din behandling. Du kan også vælge en behandler uden ydernummer. Så skal du selv betale det hele, men har også et større udvalg af behandlere. Priserne ved behandlere varierer også. Hvad koster en behandling – og hvor lang er den? Nogle varer 2 timer – andre varer 45 min.

  • Placering og aftaler:

Er behandlingsstedet bekvemt placeret? Hvilke åbningstider er der? Og hvad er ventetiden på aftaler?

  • Vil behandleren samarbejde med din læge/psykiater:

Hvis du tager medicin, vil behandleren da samarbejde med din psykiater? Og din læge, hvis du har helbredsproblemer?

  • Hvordan vil behandleren arbejde med dig?

Angiv kort, hvad dit problem er, og spørg ind til, hvordan behandleren vil behandle dig.

Denne telefonsamtale vil være en vigtig målestok for, hvor komfortabel du er med behandleren. Har hun lyttet til dig? Har du følt dig tryg med at tale med hende? Har ideerne lydt som en god måde at begynde at arbejde med din traumeoplevelse på? Hvis du ikke føler dig sikker, respekteret, eller forstået, find en anden behandler. Der bør være en følelse af tillid og varme mellem dig og din behandler. Synes du ikke, at du kan diskutere dine problemer i telefonen, så få en tid til det første møde. Men husk, at du altid kan skifte til en anden behandler, hvis du beslutter, at behandlingen ikke virker for dig, eller du ikke har det godt med behandleren. Det er meget vigtigt, at du føler dig godt behandlet.(2)

Kilder
  1. Psykologer i Danmark. ”Autoriserede psykologer.” www.psykologeridanmark.dk.
  2. Psychology Information Online. ”How to select a psychologist.” psychologyinfo.com.
  3. U. S. Department of Veterans Affairs. “Finding af therapist.” 11. juni 2020. www.ptsd.va.gov.