Hvis du tror du har PTSD

Billedet viser en læge. Afsnittet handler om hvad du kan gøre, hvis du tror du har PTSD.
Hvis du tror, du har PTSD, er det vigtigt at du bliver vurderet af en professionel. Kun en uddannet læge eller psykiater kan afgøre, om du har PTSD. Hvis du tror, du kan have PTSD, så tal med din læge eller en psykiater om det. En behandling kan virke, og tidlig behandling kan medvirke til at reducere langsigtede symptomer.

Hvis du tror, ​​du har PTSD

  • Tal med din praktiserende læge.
  • Tal med en psykolog.
  • Tal med en nær ven eller et familiemedlem. Han eller hun kan være i stand til at støtte dig og hjælpe dig med at opsøge hjælp.
  • Screen dig selv for PTSD (se nedenfor).
  • Lær mere om PTSD og traumer ved at tale med din læge om det.

Screen dig selv for PTSD

En screen er et kort sæt spørgsmål, som kan fortælle dig, om det er sandsynligt, at du har PTSD. Nedenunder er PC-PTSD Screen, som er udviklet til brug indenfor sundhedsvæsnet, og bliver brugt til at screene veteraner for PTSD ved U. S. Department og Veterans Affairs.

Instruktion: Har du nogensinde i dit liv haft en oplevelse, som var så skræmmende, forfærdelig, eller sindsoprivende, at du i den sidste måned:

  1. Har haft mareridt om det eller tænkt over det, når du ikke ønskede det?Screening bruges af U. S. Department of Veterans Affairs.
  2. Har virkelig forsøgt ikke at tænke på det, eller gjort rigtig meget for at undgå situationer, der mindede dig om det?
  3. Har været konstant på vagt, vagtsom, eller nemt blevet forskrækket?
  4. Følt dig følelsesløs eller distanceret fra andre, aktiviteter eller dine omgivelser?

Hvis du kan svare “ja” til tre af punkterne, skulle du tage at besøge din læge, for at få en vurdering.

Hvorfor søge hjælp?

Her er nogle af grundene til, at du bør søge hjælp.

Tidlig behandling er bedre

Symptomer på PTSD kan forværres. At beskæftige sig med dem nu kan hjælpe med at stoppe dem fra at blive værre i fremtiden. Det kan gøre det lettere for dig at få hjælp, og det kan føre til bedre resultater, hvis du finder ud af mere om, hvilke type behandlinger, der virker, hvor du kan søge hjælp, og hvilke spørgsmål, der er gode at stille.

PTSD symptomer kan ændre familieliv

PTSD symptomer kan komme i vejen for dit familieliv. Du kan opleve, at du trækker væk fra dine nærmeste, ikke er i stand til at komme ud af det med andre mennesker, eller at du er vred eller endda voldelige. At få hjælp til din PTSD kan hjælpe med at forbedre dit familieliv.

PTSD kan relateres til andre sundhedsproblemer

PTSD symptomer kan forværre fysiske helbredsproblemer. For eksempel har nogle undersøgelser vist en sammenhæng mellem PTSD og hjerte problemer. Ved at få hjælp til din PTSD, kan du også forbedre din fysiske sundhed.

Det kan være, at det ikke er PTSD

At have symptomer på PTSD betyder ikke altid, du har PTSD. Nogle af symptomerne på PTSD er også symptomer for andre psykiske problemer. At få hjælp til PTSD kan hjælpe med at forbedre dit familieliv.For eksempel kan problemer med at koncentrere sig eller føle sig mindre interesseret i ting, som du tidligere har nydt, være symptomer på både depression og PTSD. Da forskellige problemer har forskellig behandling, er det vigtigt, at dine symptomer bliver vurderet.

Selv om det kan være fristende at identificere PTSD i dig selv eller nogen du kender, vil der skulle en psykiater eller læge til for at diagnosticere PTSD, da det kræver særlig uddannelse at vurdere psykiske problemer.

 

Kilde
U. S. Department of Veterans Affairs. ”What can I do if I think I have PTSD.”Jan. 3, 2014. www.ptsd.gov.

Opdateret den