Flashback og påtrængende minder

Opdateret 5. september 2019

Fotoet viser en mand spejle sig. Siden handler om flashabak og påtrængende minder. Fotoet er af Randy Jacob.

Alle personer, der bliver mindet om deres traumer eller kriser kan blive påvirket i deres humør og kort tænke over, hvad der skete. Når tankerne imidlertid bliver mere påtrængende, svære at undgå og tilbagevendende er der tale om ”påtrængende minder”, som også vækker ens følelser. Dem kan alle også få. Hyppige stressfulde og mange gange påtrængende traumatiske minder findes indenfor flere sygdomme ex PTSD og depression(4). Når der kommer minder frem i form af flashback er det imidlertid tale om PTSD. Flashback er karakteristiske ved deres spontane, ukontrollable genopførelse af minder – som om traumerne sker her og nu.

Almindelige minder om traumer

Alle personer har hverdagsminder som pludselig dukker op som en reaktion på, at der er noget inden i personen eller i omgivelserne, som har mindet dem om ex. en bilulykke eller det første kys. Minderne kan påvirke ens humør, men bliver ikke i hjernen i mere end få sekunder, og de dukker kun op få gange.(5)

Påtrængende minder er svære at styre

Anderledes står det til med ”påtrængende minder”, som er normale ved PTSD-ramte, men som ”normale” personer også kan få.(3) De er ufrivillige, spontane, udenfor ens vilje, og de trænger sig på i ens bevidsthed. Påtrængende minder er ufrivillige og tilbagevendende.De kan imidlertid fremkaldes med vilje i form af, at personen fortæller om et traume eller en krise. De involverer aktive forsøg på undgåelse, er svære at styre og kan forstyrre det man er i gang med. Sådanne påtrængende minder er ofte forbundet med følelser af tristhed, vrede eller skyld.(5)

Flashback er genopførelser af traumet

Selv om ”påtrængende minder” ofte forårsager kropslige reaktioner og følelser forbundet med det originale traume, er personen stadig klar over, at det er en oplevelse fra erindringen. I kontrast her til er genoplevelsen ved flashback, der er karakteriseret ved mere spontane, ufrivillige og ukontrollable(4) genopførelser end blot at genopleve traumet. Flashback giver en overvældende følelse af, at traumet sker her og nu.Flashback indeholder en overvældende følelse af, at traumet sker her og nu med en stærkt overdrevent pludselig reaktion og en høj grad af ophidselse.(5) Flashback kan være en midlertidig begivenhed, hvor den traumatiserede kan opretholde en vis forbindelse med nuet. Nogle personer kan i midlertidig under flashback miste al bevidsthed om, hvad der foregår omkring dem og blive taget helt tilbage til den traumatiske hændelse. (1)

Flashback er ofte forbundet med, hvad den PTSD-ramte selv syntes var de værste traumatiske øjeblikke ved traumet og indholdet af efterfølgende påtrængende oplevelser. I disse øjeblikke er der sket en forstyrrelse af hjernens ”normale” behandling af information. (3)

Under flashback har den PTSD-ramte en følelse og en fornemmelse af at være i traumet. Han kan fx se, høre eller lugte ting, der ikke er der. Mange forbinder dette med hallucinationer og psykoser. Det er det imidlertid ikke, for hallucinationer og psykoser er ex stemmer og lugte, der aldrig har været til stede i virkeligheden. Flashback er en genskabelse af noget, der faktisk er sket i fortiden.(6)

Triggere der aktiverer flashback

Minder i form af flashback kommer som respons på nogle triggere, som kommer indefra i personen eller fra omgivelserne. (5) Et studie har vist, at de mest nævnte triggere ved PTSD-ramte er følelser, korte påtrængende tanker (som virker som udtryk fra en ordbog), mennesker, steder og ”dvælen” ved negative oplevelser”.(3) Triggere kan komme indefra personen eller udefra.Nogle andre eksempler på triggere er fx lugten af en bestemt aftershave, synet af en skjorte, svedtendens, smerten i sin krop, fornemmelsen af regndråber på en våd dag eller en kraftig støj.(2) Er den traumatiserede ikke opmærksom på, hvilke triggere der udløser hans flashback, kan de være utroligt forstyrrende og være uforudsigelige begivenheder, der er vanskelige at håndtere. (1)

Flashback varierer i sværhedsgrad

Et flashback kan variere i sværhedsgrad. Det kan vare fra få sekunder til flere timer eller endda dage, hvor dele af den traumatiske begivenhed genopleves, og den traumatiserede oplever det som om, begivenheden forekommer i det øjeblik. Typisk er flashback korte, men de kan være forbundet med langvarig angst og forhøjet ophidselse. (2)

Ved udformningen af diagnosesystemet ICD-11 er der nu kommet en definition på, hvad flashback er. Den favner bredt de typer flashback der findes:

Flashback kan være ekstreme episoder, hvor en person fuldstændigt mister kontakten med deres omgivelser i flere minutter. Det kan også være påtrængende minder, der følges af en fornemmelse af at genopleve den traumatiske oplevelse her og nu – selv hvis det kun er flygtigt.(4)

Hvordan opleves flashback?

PTSD-ramte beskriver flashback og genoplevelse af en traumeoplevelse som væsentligt forskelligt fra almindelige minder, som du kan fremkalde dig af fri vilje. For nogle er der en komplet genoplevelse af traumet, mens der for andre er en mere momentan genoplevelse eller delvis genoplevelse af måske kun et aspekt af den originale traumatiske oplevelse. Flashback kan opleves på mange forskellige måder.For nogle kommer flachback-minder som en overraskelse eller oversvømmer deres forstand. Endeligt rapporterer nogen om en følelse af tidsforvrængning, hvor de ex reagerer på flashback-mindet som om det var en oplevelse, der sker i nutiden.(4)

Studier viser, at personer under flashback er mere negative og ophidsede, har øget hjerterytme, rummer flere sanse-ord, nævner død, og har følelser af frygt, hjælpeløshed og rædsel. (4)

Kilder
  1. Matthew Tull, PhD. about health. “Coping with flashbacks”. Nov 25, 2014. ptsd.about.com
  2. Shaili Jain, MD. Mind the brain. “Using “Nashville” to demonstrate The Truth about Flashbacks”. May 29, 2014. blogs.plos.org/mindthebrain.
  3. Eva Birrera, Tanja Michael, Simone Munsch. Institut fuer Psychologie, Basel, Swizerland. “Intrusive images in PTSD and in traumatised and non-traumatised depressed patients: A cross-sectional clinical study.” Behaviour Research and Therapy 45 (2007). Side 2061. ScienceDirect. www.sciencedirect.com.
  4. Professor Chris R. Brewin. Clinical Educational and Health Psychology, University College London. ”Re-experiencing traumatic events in PTSD: new avenues in research on intrusive memories and flashbacks.” European Journal of Psychotraumatology. Vol 6 (2015).
  5. Lia Kvavilashvili. University of Hertfordshire. ”Solving the mystery of intrusive flashbacks in posttraumatic stress disorder: Comment on Brewin 2014. Psychological Bulletin. Jan. 2014. Side 101.
  6. Dr. Frank Ochberg. Gift From Within. “Nightmares vs flashbacks.” 9. nov 2010.