Hvad er traumer?

Opdateret 14. august 2020Billedet forestiller en forulykket bil. Afsnittet handler om hvad traumer er.

Der er ikke nogen klar definition på, hvad et traume er, så en måde at vurdere det på er udfra, hvad der skal til for at få diagnosen PTSD. Det har WHO´s diagnosesystem og diagnosesystemet fra American Psychtric Association et bud på.

Ønsker du en beskrivelse, som er mere populær-videnskabelig, vil jeg anbefale nedenstående kortfilm fra traume.dk, som giver en gennemgang af hjernens reaktioner på traumatiske hændelser.

Tryk på billedet:

Film fra Traume.dk om Traumer i hjernen.

Traumer i diagnosesystemet

WHO´s diagnosesystem ICD-11 definerer, hvad der kan karakteriseres som et traume, der kan give posttraumatisk stress forstyrrelse. Er traumebelastningerne store nok, vil personligheden hos en traumatiseret kunne ændre sig, så denne vil kunne få Kompleks PTSD. ICD-11 beskriver traumebelastninger således ved posttraumatisk stress forstyrrelse:

PTSD er en forstyrrelse, som kan udvikle sig efter eksponering for en ekstremt truende eller rædselsvækkende begivenhed eller serie af begivenheder.(1)

The American Psychiatric Association beskriver det mere uddybende i diagnosesystemet DSM-5:

Personen har været udsat for: død, trussel om død, seriøs ulykke eller truet af seriøs ulykke, eller seksuel vold eller truet med seksuel vold, som følgende.(Opfylder mindst et kriterium) (2)

  • Direkte udsat for det.
  • Været vidne til det.
  • Fundet ud af, at en pårørende eller nær ven var udsat for et traume.
  • Indirekte eksponeret gennem afskyelige detaljer om traumet, normalt i forbindelse med professionelle pligter (fx læger, sygehjælpere, og dem der kommer til stede først ved den traumatiske begivenhed.)(2)

 

Kilder
  1. World Health Organization. ”ICD-11 for Mortality and Morbidity Statistics. Version:04/2019”. icd.who.int. 
  2. U.S. Department of Veterans Affairs. “PTSD and DSM-5”. www.ptsd.va.gov.