Få det bedste ud af din tid

Opdateret 21. august 2019Billedet viser et ugeskema. Siden handler om at få det bedste ud af sin tid.

Når energiniveauet er lavt og stressniveauet højt kan det være umådeligt svært at få gjort det, man bliver nød til at gøre, og det man kunne have lyst til at gøre. Hvis du planlægger din uge på forhånd, kan du sørge for, at ugens aktiviteter tager hensyn til dit helbred, det du skal, og det du har lyst til.

Planlægning af ugen kan være et brugbart værktøj til at passe på dig selv. Føles det imidlertid som en belastning på forhånd, er det måske ikke en løsning for dig.

Dagene kan nemt gå i ring

Posttraumatisk stress er som navnet siger fyldt med stress og energiniveauet kan være meget lavt, når kroppen konstant er på vagt og natten måske er fyldt med mareridt. Der er ikke noget at sige til, hvis humøret således ikke er helt i top. Heller ikke, at motivationen til at gøre ting, som du tidligere holdt af er lav. Dagene kan da nemt gå i ring uden, at der sker så meget af det, som du holder af, eller hvor dit stressniveau simpelthen ligger alt for højt.

Du kan lave en ugeplan, som tager hensyn til dit helbred

Ved at planlægge din uge på forhånd, kan det blive muligt for dig at få gjort nogen af de aktiviteter, som du holder af og få gjort det, du skal have lavet. Du kan også sikre dig, at du ikke får for mange aktiviteter i løbet af en uge, så du bliver stresset. Det er vigtigt, at mængden af aktiviteter passer med, hvad du reelt kan holde til. Sørg endeligt også for at der er god tid til at slappe af og plads mellem aktiviteterne. Hellere holde dig til få aktiviteter i ugeplanen end at risikere, at du bliver stresset af ugeplanen.

Du kan udskrive dette ugeskema og fylde det ud med de aktiviteter som du gerne vil lave, og dem du bliver nød til at lave i ugens løb. Brug en blyant, så du kan ændre planen, hvis du får en dårlig dag eller planen skrider. Det skal der være plads til. Når du føler dig stresset over noget, der står i ugeplanen, så vurder om det er en aktivitet, som du kan udskyde, helt kan slette eller bliver nød til at gøre. Du kan ALTID ændre i din ugeplan.

Meld afbud eller sig fra, hvis du har for mange planer

De ting som du bliver nød til at lave, kan du fylde på først. Bliver du stresset af at tænke på alle de ting, som du bliver nød til at lave i en kommende uge, er det nok for meget. Det er ingen skam at ringe afbud til en aftale, fordi du ikke kan holde til det. Dit helbred er vigtigst. Eksempler på ting du bliver nød til at gøre; tage til lægen og gå tur med hunden.

Hvad har du lyst til at lave?

Nu kan du fylde det ind i kalenderen, som du har brug for at lave, og det du har lyst til at lave. Her er nogle forslag; slappe af, få motion, socialisere, lave en hobby mv. På denne her side, kan du finde en masse ideer til, hvad der kunne være rart eller sjovt at lave.

 

 

Kilde

Inspireret af ”Post-traumatic stress. Moodjuice self-help guide.”Maj 2017. www.moodjuice.scot.nhs.uk