“Tør jeg elske dig” – selvbiografi af Pia Serup

Opdateret 15. september 2023

Kontakt forfatteren   Læseprøve

 

Pia Serup lever med kompleks PTSD og er en af redaktørerne på vidensportalen KompleksPTSD.dk. Hendes debutroman, “Tør jeg elske dig?”, tager udgangspunkt i hendes egne erfaringer med svigt i kærlighedslivet, psykisk vold på arbejdspladser og traumer i hendes kontakt med sundhedsvæsnet. Med ærlighed og følelse fortæller hun om et liv som har været vanskeligere end de flestes, og som hun vedholdent har kæmpet for at få det bedste ud af.

En bog om at overleve

“Du har aldrig haft det rigtig godt med dig selv?,” kom det fra psykologen.

Ordene låste op for et fængsel af smerte, som jeg gennem et langt liv havde pakket væk i mit bryst. “Nej. Det har jeg ikke.”

Jeg bristede i gråd. “Mit altoverskyggende problem er, at jeg er bange for, at der ikke er nogen, der rigtig kan lide mig. Hvis de virkelig ser, hvem jeg er, så kan de se, at jeg ikke er værd at elske, og så forlader de mig.”

Pia er en kvinde i starten af 30érne som brændende ønsker sig en kæreste. Hendes erfaringer med mænd er imidlertid præget af hurtig sex og svigt. Hun vil bryde det mønster og bliver derfor coachet af psykologen, Erik. Med hans støtte lærer hun at genkende mænd der vil hende det godt, og får samtidigt forbedret sit skrantende selvværd.

Da hun senere bliver gravid og hendes kæreste frier til hende, kommer tvivlen alligevel op i hende. “Er han den rette mand for mig? Vil han også forlade mig?” Det får hun svar på, da hun flere gange må se døden og sin egen sårbarhed i øjnene, men også opdager en ukendt styrke hos sig selv.

Forfatteren

Pia Serup har altid interesseret sig for hvorfor mennesker opfører sig som de gør, og hvad der skal til for at de udvikler sig. Da død, sygdom og psykisk vold  bliver en del af hendes liv i en længere årrække, lærer hun på den hårde måde hvordan man som menneske kan gå fra at være velfungerende til at miste sine evner og få ændret sin personlighed. Det sætter hende ud i en lang kamp for at få et værdigt og lykkeligt liv. Fra at arbejde som ingeniør indenfor energi og klima bliver hendes interesse for traumers indvirkning på mennesker formet, og hun har siden opbygget vidensportalen KompleksPTSD.dk sammen med sin mand. Med bogen “Tør jeg elske dig?” gennemlever hun sin egen traumehistorie, og får overblikket over hvorfor hun er som hun er den dag i dag – klogere men også mere sårbar.

Citater fra “Tør jeg elske dig?”

Der er kommet en alvor i mit liv. Nu ved jeg, at jeg ikke er udødelig, og at hver dag er skrøbelig.

Vi havde det rigtig hyggeligt, men angsten og alvoren lå som en tung dyne over stuen. Virkeligheden var, at de andre kvinder havde mistet et barn sent i graviditeten.

Der er nogen, der simpelthen ikke ved, hvordan de skal reagere i nærheden af syge mennesker. De bliver usikre over din angst eller bliver bange for at du begynder at græde. De kan også være bange for at blive konfronteret med, at de kan blive syge eller dø, for kan du blive dødssyg, så kan de også.

Jeg føler mig ensom selvom der er folk omkring mig.

Flere gange måtte jeg holde pause, fordi min hjerne gik blank, og jeg glemte hvad jeg talte om. Jeg støttede mig til mine noter og fortalte videre. Det var svært for mig at forme ordene, fordi jeg ikke havde spyt i munden, og derfor havde svært ved at synke. Jeg tog fat i min blok, men min hånd rystede så kuglepennen på blokken faldt på gulvet. De tårer der før havde forskanset sig i mine øjenkroge, løb over sine bredder, mens jeg famlede efter kuglepennen på gulvet.

Detaljer

Format: Paperback, hardcover og E-bog.

Forlag: BOD

Udgivelsesdato: 1. august 2023

Udgave: 1

Sidetal: 364 sider

Sprog: Dansk

Paperback

ISBN: 9788743021292. Vægt: 586 g. Dybde: 26 mm. Bredde: 155 mm. Højde: 220 mm.

Hardcover

ISBN: 9788743054344. Vægt: 677 g. Dybde: 29 mm. Bredde: 163 mm. Højde: 228 mm.

E-bog

ISBN:  9788743021292. Kindle edition eller ePub.