Søvn og PTSD

Opdateret 11. august 2023Billedet forestiller en kvinde, der sover. Afsnittet handler om søvn og PTSD.

Næsten alle med PTSD rapporterer soveproblemer. Faktisk er søvn den primære grund til, at folk går til lægen for at få hjælp til PTSD. Både søvnløshed (problemer med at falde i søvn og blive i søvnen) og mareridt er PTSD-symptomer. Den gode nyhed er, at der er behandling, der bevisligt kan hjælpe ved PTSD og søvnproblemer. Og, disse behandlingstyper hjælper uanset om dine søvnproblemer begyndte før en traumatisk begivenhed eller kun kom efter traumet.

Hvorfor er søvn så vigtig?

Både hvor godt man sover, og hvor meget man sover er vigtigt. Dårlig søvn kan lede til:

 • Langsom reaktionstid.
 • Problemer med læring og hukommelse.
 • Følelse af at være irritabel og have humørproblemer.
 • Problemer med at tænke og koncentrere sig.
 • Tanker om selvmord eller at man reagerer på måder, der skader én selv.

Søvnproblemer, der varer i lang tid er desuden forbundet med medicinske problemer som hjertesygdom, depression, nyrelidelse, højt blodtryk, diabetes, overvægt og hjerneblødning.

Hvorfor påvirker PTSD søvnen?

Både mareridt og søvnproblemer er symptomer på PTSD. Mareridt er ofte en genafspilling af den traumatiske begivenhed; og hvis drømme udtrykker sig i spark og skrig, kan en sengepartner også blive påvirket. Mareridt kan også gøre det svært at falde i søvn igen. Søvnløshed er når en person har problemer med at falde i søvn eller blive i søvnen i mindst 3 dage om ugen. Når denne mangel på søvn fortsætter i nogen få måneder eller mere, er det voldsomt nok til at give problemer på arbejdet eller hjemme.

Fordi personer med PTSD måske prøver at skubbe traumeminder væk i løbet af dagen, kan det gøre bekymringer værre om natten og forstyrre søvnen. Her er nogle eksempler:

 • Undgåelse

Personer med PTSD undgår måske at gå i seng. Mareridt og flashbacks kan skabe frygt og give en følelse af, at sengen er et utrygt sted.

 • Tab af tid med søvn

Selvom søvnløshed ikke er diagnostiseret, rapporterer personer med PTSD ofte, at de får mindre søvn, fordi de har problemer med at falde i søvn, er rastløs i løbet af natten og vågner op tidligere end de vil. Selv korte perioder med søvntab kan påvirke hverdagen.

 • Øget bevægelser af arme og ben

Efter traumer, kan man have flere arm- og benbevægelser under søvnen. Det kan få én til at føle sig rastløs.

 • Snakker i søvne

Efter traumer, snakker folk mere under deres søvn. Snak under søvn kan påvirke deres sengepartner.

 • Føler sig på vagt

Mange mennesker med PTSD kan føle, de har brug for at være på vagt for at beskytte sig selv fra fare. Det er svært at have en afslappende søvn, hvis du føler behov for altid at være opmærksom eller nemt bliver forskrækket over støj.

 • Kan ikke lide stilhed

Nogen kan finde ubehag med stilhed efter traumer. Når det sker, lader personen måske fjernsynet være tændt hele natten. Ændringer i lyd og lys kan forstyrre den dybeste og mest nødvendige søvn.

Hvad er sammenhængen mellem PTSD, søvnproblemer og stof- og alkoholmisbrug

Søvnproblemer kan give lidelse. Som et resultat af det, vil nogen bruge alkohol, marihuana eller andre stoffer for at falde i søvn. Over tid kan stof- og alkoholmisbrug også få negativ effekt på søvnkvalitet og det generelle helbred og evnen til at fungere.

Hvad er den bedste behandling for søvnproblemer?

Den bedste behandling for søvnløshed er kognitiv adfærdsterapi (CBT-I). Denne form for taleterapi er anbefalet fremfor medicin, fordi den er mere effektiv. CBT-I har i mange studier vist sig at virke – og terapien har færre bivirkninger end medicin. CPT-I forbedrer søvnen ved 7 ud af 10 personer, som gennemfører terapien. Behandlingen tager normalt 6 møder med en behandler. Research viser også, at CBT-I reducerer, hvor mange mareridt folk har og lidelsen relateret til drømme der forstyrrer én.

Den gratis app, CBT-I Coach, er desuden designet til at hjælpe med behandlingen.

Hvilke andre søvnproblemer påvirker personer med PTSD?

Søvnapnø er almindeligt hos personer med PTSD. Søvnapnø er åndedrætsproblemer der forstyrrer normal søvn. Personer med søvnapnø vågner måske uden at føle sig udhvilet og kæmper med at føle sig træt eller har brug for at sove i løbet af dagen.

At blive klar over, at man har søvnapnø, kan være svært. Der er mange grunde til at føle sig træt i løbet af dagen. Ligeledes sker søvnapnø (åndedrætspauser eller -forstyrrelser) under søvnen, så man er måske ikke er klar over symptomer på søvnapnø. Ofte er det en sengepartner, der opdager disse åndedræts-ændringer eller snorken først.

For at diagnostisere søvnapnø, kan det være, at din læge anbefaler dig et søvnstudie. Behandling inkluderer livsstilsændringer og brug af en CPAP om natten. Research tyder på, at det kan forbedre PTSD-behandling at bruge en CPAP.

 

Kilder
VA. U. S. Department of Veterans Affairs.” Sleep Problems and PTSD.” 2023. veteranshealthlibrary.va.gov.