Flashbacks og det der trigger dem

Opdateret 17. december 2020Fotoet viser en mand spejle sig. Siden handler om flashabak og påtrængende minder. Fotoet er af Randy Jacob.

Flashbacks kan være et af de karakteristiske træk ved PTSD. De føles som om, at dele af en traumatisk begivenhed genopleves her og nu. Hvad som helst kan trigge dem. Både kropsfornemmelser, minder, tanker og følelser, men også det der sker i livet omkring dig, som minder dig om din traumatiske oplevelse.

Påtrængende minder kan alle få

Alle personer, der bliver mindet om deres traumer eller kriser kan blive påvirket i deres humør og kort tænke over, hvad der skete. Når tankerne imidlertid bliver mere påtrængende, svære at undgå og tilbagevendende er der tale om ”påtrængende minder”, som også vækker ens følelser. Dem kan alle også få. Hyppige stressfulde og mange gange påtrængende traumatiske minder kan findes indenfor flere sygdomme fx PTSD og depression.(2)

Flashbacks er et karakteristisk træk ved PTSD

Når der kommer minder frem i form af flashbacks er det imidlertid tale om PTSD. Flashbacks har man ikke kontrol over, og de er forbundet med stærke følelsesmæssige udtryk og føles som om, at de sker her og nu.(2)

Flashbacks varierer i sværhedsgrad

Ved udformningen af diagnosesystemet ICD-11 er der kommet en definition på, hvad flashbacks er. Den favner bredt de typer flashbacks der findes:

Flashback kan være ekstreme episoder, hvor en person fuldstændigt mister kontakten med deres omgivelser i flere minutter. Det kan også være påtrængende minder, der følges af en fornemmelse af at genopleve den traumatiske oplevelse her og nu – selv hvis det kun er flygtigt.(2)

Hvordan PTSD-ramte beskriver flashbacks

I studier beskriver PTSD-ramte flashbacks og genoplevelse af en traumeoplevelse som væsentligt forskelligt fra almindelige minder, som du kan fremkalde dig af fri vilje. For nogle er der en komplet genoplevelse af traumet, mens der for andre er en mere momentan genoplevelse eller delvis genoplevelse af måske kun et aspekt af den originale traumatiske oplevelse. For nogle kommer flachback-minder som en overraskelse eller oversvømmer deres forstand. Endeligt rapporterer nogen om en følelse af tidsforvrængning, hvor de fx reagerer på flashback-mindet som om det var en oplevelse, der sker i nutiden.(2)

Under flashback er PTSD-ramte mere negative og ophidsede, har øget hjerterytme, rummer flere sanse-ord, nævner død, og har følelser af frygt, hjælpeløshed og rædsel. (2)

Hvad kan trigge et flashback?

Selvom det kan føles som om, at flashbacks kommer ud af ingenting, så er det faktisk sjældent, at det sker. De kan blive trigget af, hvad som helst, der sker inde i dig eller i dine omgivelser.(1)

Indre triggere

Indre triggere kan være nogle bestemte tanker, minder, følelser eller kropsfornemmelser. Det kan for eksempel være, hvis du føler dig forladt, ensom, sårbar, frustreret eller uden kontrol, eller hvis du bliver vred, trist eller angst. Det kan også være nogle bestemte kropsfornemmelser som for eksempel hjertebanken, smerte, muskelspændinger.(1)

Eksterne triggere

Eksterne triggere kan for eksempel være en diskussion, en bestemt dag, slutningen på et forhold, eller et bestemt sted, en bestemt lyd(3) eller en lugt. Det kan også være noget, som du læser i en artikel ser i fjernsynet eller som du ser i det virkelige liv, og som minder dig om din traumatiske oplevelse.(1)

 

Kilder

  1. Matthew Tull, PhD. Verywellmind. “How to identify and cope with your PTSD triggers.” 3. Juni 2020. Verywellmind.com
  2. Professor Chris R. Brewin. Clinical Educational and Health Psychology, University College London. “Re-experiencing traumatic events in PTSD: new avenues in research on intrusive memories and flashbacks.” Journal of Psychotraumatology. Vol 6 (2015). 
  3. Matthew Tull, PhD. Verywellmind. “How to identify and cope with your PTSD triggers.” 3. Juni 2020. Verywellmind.com.