Når synsindtryk, lugte og lyde er overbelastende

Opdateret 4. marts 2021Fotoet viser en kvinde med solbriller og høreværn på. Siden handler om synsindtryk, lugte og lyde, som er overbelastende for mennesker med Kompleks PTSD.

Luna, Cordelia og Anne oplever, at deres sanser er meget skarpe. Meget skarpere end, hvad normale mennesker oplever. De har Kompleks PTSD efter et liv med traumer, og de sanser det meste af det, der sker omkring dem. Både i form af lugte, lyde og synsindtryk, men også andres ansigtsudtryk, kropssprog og tale. Sanseindtrykkene går direkte ind og påvirker dem følelsesmæssigt og fysisk.

Lysets styrke påvirker Lunas velbefindende

Luna bliver påvirket både fysisk og psykisk af lys og lyd:

Og så det der med lyd og lys, og at jeg virkelig meget – det er virkelig forstærket, tror jeg. Det der lyd og lys især… Jeg lægger meget mærke til, hvordan lysene er i rum. Jeg kan ikke klare, når det er for stærkt, men jeg kan heller ikke klare, når de sådan skruer ned for det… Det må ikke være. Helst ikke LED lys. Det er for skarpt, og så går det heller ikke med sådan noget svagt noget, fordi så sidder jeg og får ondt i øjnene og så får jeg hovedpine. Det skal sådan være midt imellem. Det er jeg meget påvirket af.(2)

Anne bliver ikke påvirket af lys, men bevægelse gør hende ubehagelig tilpas:

… Jeg kan ikke klare at se noget, der bevæger sig hurtigt. Når jeg ser film, bliver jeg nogle gange nød til at se væk. Når der er flimren, hurtige bevægelser og ustabil kameraføring… Når jeg ser min søn spille minecraft, så kan jeg ikke tåle at se på det, hvis han lige flytter musen hurtigt, og det gør han jo næsten hele tiden, når han spiller. Også de spil, han spiller på IPAD én. Jeg får det direkte ubehageligt af at se på det.(1)

Lyde bliver hurtigt overvældende

Ligesom Luna, er Anne og Cordelia meget påvirket af lyde. Anna er lydfølsom i ekstrem grad (også kaldet hyperacusis):

… Jeg bemærker alle lyde omkring mig. Det er som om, at der er skruet op for dem alle sammen. Jo mere jeg påvirkes af lyde, jo værre får jeg det både psykisk og fysisk. Jeg bliver enormt stresset af for meget lyd omkring mig. For eksempel, hvis jeg hører på meget snakken. Det er simpelthen som et overload af lydindtryk. Jeg bliver også angst, hvis lydene er pludselige og kommer fra flere retninger. At jeg ikke kan regne med, hvad der sker omkring mig. Så går jeg i panik…(1)

Lyde optager også nemt Annes sind:

… Når jeg hører en lyd, så er det som om, at den fylder det hele i mit hoved, så jeg ikke kan tænke på andet… Jeg kan ikke høre, hvad andre siger til mig eller tænker… Nogen gange generer lydene mig ikke, og andre gange, så generer de mig helt vildt. For eksempel kan der være en lyd fra et strømstik i en stikdåse. Jeg kan blive helt tosset, hvis jeg ikke kan lokalisere og fjerne lyden. Eller som noget helt andet: Min mands snorken sætter mig i totalt alarmberedskab. Det gør aktionsfilm også. Jeg kan ikke klare tempoet og de pludselige lyde.(1)

Cordelia føler sig også nemt overvældet af lydindtryk omkring hende:

… For eksempel, hvis vi er et sted, hvor der er noget højt musik. Hvis der så sidder en ved siden af mig og siger noget, så kan jeg ikke høre, hvad de siger, fordi det hele bliver bare. Det er bare så overvældende, så kan jeg ikke. Selv om de sidder lige her, og jeg burde kunne høre dem, fordi de sidder lige ved siden af, så kan jeg ikke høre det…(3)

Lugte fylder Luna med afsky

Ud over lyde, oplever Cordelia også, at hun er meget opmærksom og følsom overfor lugte, som andre omkring hende ikke lægger mærke til. Hun har det svært med lugten af parfume, døde dyr og cigaretrøg.

… Så sådan ting, som jeg kan lugte, det kan andre folk ikke lugte. (Folk:) ”Hvordan kan du lugte det?” (Cordelia:) Det kan jeg bare.(3)

Luna er også meget følsom overfor lugte og kommer med et eksempel på, hvor meget lugt kan påvirke hende:

… Benjamin kom fra fodbold i går og så sætter han sig ind i stuen. Så kan jeg få helt afsky. Siger jeg: “Skal du ikke i bad.” (Benjamin:) “Jo. Det gør jeg lige om lidt.” Og så sidder jeg sådan, at jeg kan ikke tage lugten. Jeg kan ikke tage den lugt af sved og græs og det der. Jeg kan simpelthen ikke klare det. Og jeg sagde det nok 10 gange i går…(2)

… Og så lige pludselig begynder jeg at kigge på min pude og tænker: “Åh nej. Nu kommer lugten ind i puderne.” Og så siger jeg: “Vil du ikke godt lade være med at sidde op ad de puder?” Og så siger han. “Åh. Slap dog af. Jeg sidder da ikke sådan.” (Luna:) “Jo. Så kommer armgassen på.” Og så hentede jeg et lagen. Jeg tror, at det ligger derinde endnu, og så sagde jeg: “Prøv lige at rejse dig.” (Benjamin:) “Hvad vil du med det der?” (Luna:) “Ligger det lige over.” Så ryster han på hovedet. Så sagde jeg: “Benjamin. Det kan godt være, at du synes, at det er helt hen i hegnet, det her. Men jeg kan virkelig. Jeg kan ikke gøre for. Jeg kan ikke tage det. Og så sagde han: “Nåh. Okay.” Og så går han i bad…(2)

…Og så synes jeg, at han har den samme trøje på. Han er Manchester United fan. Men han har så taget en anden ren på. (Luna:) “Er det den samme trøje, du har på?” Jamen. Det er frygteligt. Og der føler jeg meget afsky. Jeg kan simpelthen ikke klare, når folk lugter.(2)

Opmærksomme iagttagere

At være så følsom overfor lyde, lugte og synsindtryk påvirker, hvordan Luna, Cordelia og Anne har det, når de er sammen med andre mennesker. Men oveni disse sanseindtryk, er de også meget følsomme overfor andres adfærd og sindsstemninger:

… Når jeg er sammen med nogle mennesker lægger jeg meget mærke til, hvordan de får sig formuleret. Jeg sanser hurtigt, hvis de forsøger at manipulere nogen eller lyver. Jeg har antennerne ude. Er der nogen der taler grimt til andre, nedladende og sådan noget, så glemmer jeg det ikke.(1)

Luna lod sig også påvirke af intervieweren:

Jeg kunne mærke, at der var noget, der irriterede dig, så er der netop det der, at jeg tager dig ind i mig, og så bliver jeg irriteret over, at hun (overboen) ikke kan være stille, og hundene. Den har jeg meget, og det kan jeg ikke gøre for… Og det er fordi, at jeg kan mærke folks sindsstemning, og jeg kan mærke, når de er uægte også.(2)

… Hvis jeg møder nogen der er i enormt dårligt humør, så påvirker det mig. Og så kan jeg mærke, at jeg selv bliver sådan – så skal jeg fjerne mig selv fra de personer, for ikke selv at blive hevet ned.(3)

At sanse meget er ikke et valg

Hvis man er opmærksom på rigtig mange sanseindtryk omkring én, så kan man nemt opleve, at sanseindtrykkene bliver belastende. Luna, Cordelia og Anne oplever, hvordan sanseindtryk gør det svært for dem at koncentrere sig. Det siger også sig selv, at det tærer på energien, når kvinderne sanser så meget i deres omgivelser, men bemærk, at de ikke selv vælger at være så sanselige. De er meget sanselige fordi, at deres hjerner er formet af de traumer, som de har været udsat for i hele deres liv. Måske kan de stærke sanser hjælpe dem til at undgå endnu et traume. Måske er de for overvældet af sanseindtryk og følelser til, at de bemærker en potentiel truende situation.

 

Om artiklen

Navne og steder i artiklen er blevet ændret for at beskytte interviewpersonens identitet.

Denne artikel er en del af projektet ”Kvinder med Kompleks PTSD”, som er et projekt udført af KompleksPTSD.dk. Formålet med projektet er at formidle viden om, hvem kvinden bag diagnosen Kompleks PTSD er, hvad hun har oplevet, og hvordan disse oplevelser har medført en ændring af hendes personlighed og adfærd. Projektet er baseret på halvstrukturelle interviews. Interviewdeltagerne godkender og redigere alle artikler inden, de offentliggøres.

Kilder
  1. Interview med Anne (anonym kvinde, som er kendt af redaktionen). 22. marts 2018.
  2. Interview med Luna (anonym kvinde, som er kendt af redaktionen). 15. nov. 2018.
  3. Interview med Cordelia (anonym kvinde, som er kendt af redaktionen). 24. maj 2018.