Mareridt og PTSD

Opdateret 25. august 2023Billedet viser et mareridt. Afsnittet handler om Mareridt og PTSD.

Mareridt er drømme, der er truende og uhyggelige. Næsten alle har haft mareridt en gange imellem. For traumeoverlevere er mareridt imidlertid et almindeligt problem. Sammen med flashbacks og uønskede minder, er mareridt en af de måder, hvor traumeoverlevere kan genopleve traumer i måneder eller år efter en traumatisk begivenhed.

Hvor hyppig er mareridt efter traumer?

I den generelle befolkning klager omkring 5 % af befolkningen over mareridt. Dem der har været gennem et traume er dog mere ude for at have smertelige mareridt efter traumet. Dette gælder uanset, hvilket type traume, at det er.

De traumeoverlevere som får PTSD klager endda endnu mere over mareridt. Et studie med Vietnam-veteraner viste, at 52 % af veteraner, der havde været i kamp havde mareridt temmelig ofte.

Anden research har endda fundet endnu højere grad af mareridt. Af dem med PTSD kan 71 % til 96 % have mareridt. Personer, der har andre mentale problemer, såsom panikangst såvel som PTSD, har større risiko for at have mareridt end dem, der udelukkende har PTSD.

Ikke alene er traumeoverlevere mere udsat for at have mareridt, dem der har mareridt, har dem ganske ofte. Nogle traumeoverlevere kan have mareridt adskillige gange om ugen.

Hvad er karakteristisk for mareridt, der følger efter traumer?

Mareridt som følge af traumer, involverer ofte de samme truende og skræmmende elementer, der var til stede under traumet. For eksempel kan en overlever fra et røveri i en bank have mareridt om røveren eller om at blive truet.

Ikke alle mareridt, der opstår efter traumer er en direkte gengivelse af den traumatiske begivenhed. Omkring halvdelen, som har mareridt efter et traume, har drømme der gennemspiller traumet. Personer med PTSD er mere tilbøjelige til at have drømme, der er præcise genspilninger af begivenheden end overlevere uden PTSD.

Laboratorie-undersøgelser har vist, at mareridt efter traumer på nogen måder er forskellige fra mareridt generelt. Mareridt efter traumer kan forekomme tidligere på natten og på forskellige søvnstadier. Det er mere sandsynligt, at de er ledsaget af kropsbevægelser.

Er der nogen effektive behandlinger for posttraumatisk mareridt?

Mareridt bliver ofte bedre ved standard PTSD behandling. Hvis mareridtene fortsætter, er der behandlinger, der kan reducere, hvor ofte de forekommer.

En behandling er Imagery Rehearsal Therapy (IRT). I IRT ændrer personen der har mareridt slutningen af mareridtet, så det ikke længere forstyrrer hende. Hun genindspiller derefter den traumatiske begivenhed igen og igen i sit sind – men med en ikke-skræmmende afslutning. Forskning viser, at denne type behandling kan reducere, hvor ofte mareridt opstår.

Ligeledes kan behandling af åndedrætsbesvær, der forekommer under søvn, reducere mængden af mareridt, der kan komme som følge af traumer. Høje niveauer af søvnapnø er set ved traumeoverlevere. I en undersøgelse, hvor patienter fik en behandling for at forbedre deres vejrtrækning under søvn, havde de ikke længere voldsomme og skræmmende drømme.

 

Kilder
U. S. Department of Veterans Affairs. “Nightmares and PTSD.” Dec. 17. 2018. www.ptsd.va.gov.