Hvad er Posttraumatisk stress?

Billedet viser redningsfolk, der rydder op efter en bilulykke. Afsnittet handler om posttraumatisk stress.
Har du eller en af dine nærmeste været ude for en bilulykke, haft en livstruende sygdom, været i krig, eller er blevet udsat for vold eller voldtægt? Eller måske haft en anden traumatisk oplevelse? Måske har du været vidne til vold eller misbrug i din barndom. Det kan godt være for flere år siden, du oplevede det, men pludselig en dag erkender du, at dit liv er præget af pinefulde minder om begivenheden. Du har måske svært ved at sove om natten, føler dig pludselig angst uden at forstå hvorfor, føler at du skal holde øje med alt omkring dig, eller synes at du undgår at tænke på det, der skete dengang og undgår steder og personer, der minder dig om det.

Du kan sagtens tro, at du er kommet over den traumatiske hændelse, at du bare har forandret dig lidt, for det gør mennesker, når de oplever forfærdelige ting. Det kan imidlertid godt være, at du har fået post traumatisk stress forstyrrelse (PTSD).  Er det traumatiske lige sket for dig, får du en akut reaktion på traumet.Det er helt naturligt, og varer typisk et par dage til et par måneder (1). Varer dine symptomer i længere tid, og har du måske svært ved at fungere på arbejdet eller hjemme, kan det være tegn på PTSD eller måske stress eller depression. Du har da brug for professionel hjælp. Din læge kan hjælpe dig videre og måske foreslå en psykolog.

PTSD påvirker personer forskelligt

Afhængig af dine symptomer og sværhedsgraden af symptomerne kan PTSD påvirke dit arbejdsliv og/eller familieliv i forskellig grad. Har du fået din PTSD grundet en blodprop og en efterfølgende fejlbehandling på et sygehus, har du måske angst for sygehuse og læger, stoler ikke på læger, bliver bange når du får hovedpine og bliver ked af det, når du læser om syge mennesker. Du kan føle dig træt, have svært ved at sove og koncentrere dig og er meget på vagt. Du genoplever også dine traumer, når du er på et sygehus eller sammen med læger, men da det ikke sker så ofte, falder det dig ikke ind, at dine symptomer kan skyldes PTSD.

Du kan også have fået din PTSD på din arbejdsplads. Du har måske haft en chef, der chikanerede dig psykisk og seksuelt, og hvor kollegaerne lod som ingenting. Sådanne oplevelser kan udvikle en PTSD, som er meget forbundet med det at være på en arbejdsplads. Du får måske en pludselig angst eller vrede, når du er sammen med kollegaer eller chefer, og kan ikke foredrage den slags arbejde, som du tidligere var meget engageret i. Disse symptomer gøre det selvsagt meget svært at være på en arbejdsplads.

Diagnosen 6B40 Post traumatisk stress forstyrrelse

Hvis du stadig overvejer om du kan have fået PTSD (Post traumatisk stress forstyrrelse), kan du tage en screening, som kan give dig et fingerpeg, om det kan være PTSD, du fejler. Det kan også være noget andet som ex stress eller depression. Det vil din læge kunne hjælpe dig med at få afklaret. Har du PTSD skal du opfylde de diagnostiske kriterier for PTSD.

PTSD er en stress-forstyrrelse

Psykiatere og specialpsykologer bruger diagnosesystemet fra World Health Organization. i 2018 er der kommet et nyt diagnosesystem: ICD-11. PTSD-diagnosen hedder i fagsprog  ”6B40 Post traumatisk stress forstyrrelse” og er kategoriseret under “Forstyrrelser specielt associeret med stress”.(2)

Beskrivelse af diagnosen Post traumatisk stress forstyrrelse

Diagnosen for PTSD er i det diagnosesystem, som vi bruger i Danmark (ICD-11). PTSD-diagnosen hedder i fagsprog  ”6B40 Post traumatisk stress forstyrrelse” og er kategoriseret under “Forstyrrelser specielt associeret med stress”.(2)

Posttraumatisk stress forstyrrelse er en forstyrrelse, der kan udvikle sig efter at være udsat for en ekstremt truende eller rædselsvækkende begivenhed eller serie af begivenheder. Den er karakteriseret ved følgende:(2)

  1. Genoplevelse af den traumatiske begivenhed eller begivenheder i nutiden i form af levende påtrængende minder, flashbacks, eller mareridt. Disse er typisk ledsaget af stærke og overvældende følelser især frygt eller rædsel og stærke fysiske fornemmelser.
  2. Undgåelse af tanker og minder om begivenheden eller begivenhederne, eller undgåelse af aktiviteter, situationer, eller personer som minder om begivenheden eller begivenhederne.
  3. Vedvarende opfattelse af øget aktuel trussel, for eksempel som vist ved overvagtsomhed (hypervigilance) eller en forøget pludselig reaktion på stimuli så som uventet støj.

Symptomerne skal mindst vare i adskillige uger og give signifikant forringelse i personlige, familiemæssige, sociale, uddannelsesmæssige, beskæftigelsesmæssige eller andre vigtige funktionsområder.(2)

Traumatiske neuroser kan være en del af diagnosen. Akut stress reaktion (QE84) eller Kompleks post traumatisk stress forstyrrelse (6B41) er IKKE en del af diagnosen.(2)

 

Kilder
  1. HELPGUIDE.ORG.”Emotional and psychological Trauma.”www.helpguide.org.
  2. World Health Organization. “ICD-11 for Mortality an Morbidity Statistics (Version: 04/2019). www.icd.who.int.
  3. U. S. Department of Veterans Affairs. “Symptoms of PTSD.” www.ptsd.va.gov. 13. aug. 2015.

Opdateret den