Vrede, aggression og PTSD

Opdateret 25. august 2023Fotoet viser en vred kvinde. Af Gabriel Matula. Siden handler om vrede, aggression og PTSD.

Vrede er ofte en stor del af en overlevers reaktion på traumer. Det er i det hele taget en vigtig brik i overlevelsen hos mennesket. Vrede hjælper os med at klare stress i livet ved at give os energi til at holde ud, når vi har problemer. Alligevel kan vrede skabe alvorlige problemer i livet hos dem, der har oplevet traumer, og dem, som lider af PTSD.

Hvorfor er vrede en almindelig reaktion på traumer?

Høje grader af vrede er relateret til et naturligt overlevelsesinstinkt. Stillet overfor ekstrem trussel reagerer folk ofte med vrede. Vrede kan hjælpe en med at overleve ved at ændre ens fokus. Man fokuserer al sin opmærksomhed, tanker og handling mod overlevelse.

Vrede er også en almindelig reaktion på oplevelser, der synes uretfærdige eller, hvor du er blevet gjort til et offer. Reseach viser, at vrede kan være specielt almindelig, hvis du er blevet forrådt af andre. Dette kan oftest ses i traume-situationer, der involverer udnyttelse eller vold.

Traumet og chokket ved tidlig børnemishandling påvirker ofte, hvor godt overleveren lærer at kontrollere sine følelser. Problemer i det område fører til hyppige udbrud af ekstreme følelser – inklusiv vrede og raseri.

Vreden hjælper os med at klare livets stress ved at give os energi til at holde ud, når vi står overfor problemer. Alligevel kan vrede skabe store problemer i livet for dem, der har oplevet traumer og dem, der lider af PTSD.

Hvordan kan vrede efter et traume blive et problem?

Hos mennesker med PTSD kan deres reaktion på en ekstrem trussel låse sig “fast.” Dette kan føre til, at man reagerer på al stress i overlevelsesmode. Hvis du har PTSD, kan du være mere tilbøjelige til at reagere på stress med “fuld aktivering”. Du kan reagere, som om du bliver truet på livet. Denne automatiske reaktion af irritabilitet og vrede hos dem med PTSD kan skabe alvorlige problemer på arbejdspladsen og i familielivet. Det kan også påvirke dine følelser til dig selv og din rolle i samfundet.

Forskere har opdelt posttraumatisk vrede i tre centrale aspekter, som bliver diskuteret nedenfor. Disse tre faktorer kan føre til, at en person med PTSD reagerer med vrede, selv i situationer, der ikke involverer ekstrem trussel:

  • Arousal

Vrede er præget af visse reaktioner i kroppen. De dele af kroppen, som er mest tæt knyttet til følelser og overlevelse – hjerte, kredsløb, kirtler, hjerne – kaldes til handling. Vrede er også præget af, at musklerne bliver spændt. Hvis du har PTSD, kan dette højere niveau af spænding og ophidselse blive din normale tilstand. Det betyder, at de følelsesmæssige og fysiske følelser af vrede er mere intense.

Hvis du har PTSD, kan du ofte føle dig ”lige på kanten”, ”kørt op” eller irritabel. Du bliver måske nemt provokeret. Dette høje niveau af ophidselse kan medføre, at du rent faktisk opsøger situationer, der kræver, at du skal være opmærksom og afværge fare. På den anden side kan du også blive fristet til at bruge alkohol eller stoffer for at reducere det niveau af spænding, du føler.

  • Adfærd

Ofte er det bedste svar på en ekstrem trussel at handle aggressivt for at beskytte dig selv. Mange overlevere af traumer, især dem, der gik gennem traumer i en ung alder, har aldrig lært nogen anden måde at håndtere trusler på. De har en tendens til at sidde fast i deres måde at reagere på, når de føler sig truet. De kan være impulsive og handler før de tænker.

Aggressiv adfærd inkluderer også klager, “bagholdsangreb,” komme for sent eller lave et dårligt stykke arbejde med vilje, selvbebrejdelser eller endda at påføre skade på sig selv. Mange mennesker med PTSD bruger kun aggressive reaktioner på trusler. De er ikke i stand til at anvende andre reaktioner, der kunne være mere positive.

  • Tanker og overbevisninger

Alle har tanker eller overbevisninger, der hjælper dem til at forstå og skabe mening af det, der sker omkring dem. Efter traumer, kan en person med PTSD tænke eller tro, at trusler er overalt, også når det ikke er sandt. Han er måske ikke helt klar over disse tanker og overbevisninger.

For eksempel kan en veteran, der har været i kamp, blive vred, når hans kone, børn, eller kolleger ikke “følger reglerne.” Han er ikke klar over, at hans stærke tro på det faktisk er relateret til, hvor vigtigt det var for ham at følge reglerne under krigen for at forhindre dødsfald.

Hvis du har PTSD, kan det være, at du ikke er klar over, hvordan dine tanker og overbevisninger er blevet påvirket af traumer. For eksempel, kan det være, at du siden traumet har haft større behov for at styre dine omgivelser. Dette kan føre til, at du handler ufleksibelt over for andre. Dine handlinger provokerer da andre til at blive fjendtlige mod dig. Deres fjendtlige adfærd giver så næring til og styrker dine overbevisninger om andre. Nogle almindelige tanker af mennesker med PTSD er:

– “Du kan ikke stole på nogen.”

– “Hvis jeg kom ud af kontrol, ville det være forfærdeligt, livstruende eller ikke være acceptabelt.”

– “Efter alt hvad jeg har været igennem, så fortjener jeg at blive behandlet bedre end dette.”

– “Andre er ude på at få mig,” eller “De vil ikke beskytte mig.”

Hvordan kan du få hjælp med vrede?

Ved behandling af vrede, bliver problemer som arousal, adfærd og overbevisninger behandlet på hver deres måde. Kognitiv adfærdsterapi, en almindelig brugt terapiform, bruger mange teknikker til at klare disse tre områder.

Til øget arousal

Målet med behandlingen er at hjælpe personen med at lære færdigheder, der vil reducere den samlede arousal (modtagelighed for sanseindtryk). Han kan lære at slappe af, bruge selvhypnose, og bruge fysiske øvelser, som frigiver spændinger.

Til adfærd

Målet er først at se på, hvordan en person sædvanligvis opfører sig, når han føler sig truet eller stresset. Det næste mål er at hjælpe ham udvide rækken af ​​mulige svar. Flere adaptive reaktioner omfatter:

  • At tage en time-out.
  • Skrive tanker ned, når vred.
  • Tale med en person i stedet for at handle.
  • Ændre mønsteret “handle først, tænke senere” til “tænke først, handle senere”.

Til tanker / overbevisninger

Personen får hjælp til at blive mere bevidst om de tanker, han har, som fører op til, at han bliver vred. Han bliver derefter bedt om at komme med mere positive tanker til at udskifte sine negative, vrede tanker. For eksempel kan han lære at sige til sig selv; “Selv om jeg ikke har kontrol her, vil jeg ikke blive truende i denne situation.”

Et andet eksempel kunne være; “Andre behøver ikke at være perfekte for, at jeg kan overleve eller føle mig komfortabel.” Rollespil bruges ofte, så du kan øve dig i at genkende de tanker, der gør dig vred og anvende mere positive tanker i stedet.

Der er mange måder, hvorpå man kan hjælpe personer med PTSD håndtere høje grader af vrede. Mange personer har alle tre af de ovenstående problemer med vrede. Behandling har til formål at hjælpe med alle aspekter af vrede. Et vigtigt mål i behandling er at forbedre din fornemmelse af fleksibilitet og kontrol. På den måde behøver du ikke at føle, at du går gennem traumer hver gang, at du reagerer på en trigger med eksplosiv eller omfattende vrede. Behandling kan også have en positiv indflydelse på personlige og arbejds relationer.

 

Kilder
U. S. Department of Veterans Affairs. “Anger and trauma.” Dec. 17. 2018www.ptsd.va.gov.